Laserbehandelingen MonaLisa Touch™


Een aantal problemen die zich kunnen voordoen op verschillende tijdstippen van het leven van een vrouw kunnen nu behandeld worden door het gebruik van een speciaal daarvoor ontworpen laser: de MonaLisa Touch Laser. Deze behandeling is afgeleid van de fractionele laserbehandeling van de huid, die reeds verschillende jaren in de dermatologie wordt toegepast. Op deze laser werd een uniek systeem ontwikkeld voor de behandeling van de vagina en de schaamlippen.

Het is een niet-hormonale, praktisch pijnloze (er wordt een verdovende lokale crème aangebracht) en duurzame oplossing voor een reeks problemen zoals hierna beschreven.

Bij het intreden van de menopauze worden de weefsels van de vagina beschadigd of atrofiëren ten gevolge van het wegvallen van de oestrogenen. Klachten die daarmee gepaard kunnen gaan zijn: vaginale droogte, een gevoel van irritatie, branderigheid, jeuk, ook vaginale afscheiding, al dan niet gepaard met een “vieze” geur, maar zonder echte infectie, dus zonder ziekteverwekkende bacteriën. Andere mogelijke klachten zijn frequent urineren, pijn bij urineren, geen optimale mictiecontrole (milde vormen van urgentiedrang en inspanningsincontinentie). Hierdoor kunnen er seksuele problemen binnen een koppel ontstaan (pijn en branderig gevoel bij het vrijen), zonder dat de klachten verband houden met het seksuele zelf. Deze problemen worden door patiënten in het dagelijks leven als erg hinderlijk ervaren. Bovendien neemt het percentage vrouwen dat deze klachten vertoont toe, omdat de problemen erger worden met het vorderen van de menopauze, en omdat de levensverwachting van de vrouw de laatste decennia sterk is toegenomen.

Ook na een bevalling (de oestrogeenproductie valt dan tijdelijk weg; of na een episiotomie) kunnen deze symptomen optreden.

Lichen sclerosus et atroficus is een chronische inflammatoire aandoening van huid en slijmvliezen die ook bij jonge vrouwen kan optreden, en met deze nieuwe laser kan behandeld worden.

De behandeling vindt plaats in de gewone consultatieruimte.

Tijdens de genezing treedt een verjonging op van de behandelde weefsels, die zo hun normale afscheiding, stevigheid en elasticiteit herwinnen. De eerste 3 tot 5 dagen na de behandeling moet men verhoogde wrijving (sporten, vrijen) en warmte (warme baden) vermijden. De eerste dagen kan er een lichte prikkeling waargenomen worden. Hiervoor kan men een verzachtende crème aanbrengen.

Het effect van de MonaLisa Touch Laser is optimaal na 3 sessies met een interval van 4 tot 6 weken. Nadien volstaat gemiddeld een jaarlijkse onderhoudsbehandeling.

Deze behandeling , ontwikkeld in Milaan in 2009, werd (naast de Europese CE-markering) eind 2014 goedgekeurd door de Amerikaanse FDA. De FDA stelt niet alleen hoge technische eisen, zoals op het vlak van veiligheid, maar controleert of het beoogde effect daadwerkelijk werd bewezen in klinische studies met patiënten.

Nuttige link: bijkomende informatie over deze laserbehandeling kan u vinden op  http://www.monalisatouch.be/.